Això també és violència

Què són els micromasclismes?

Posa-hi la lupa, identifica les principals manifestacions de ciberviolència masclista i no en deixis passar ni una!

Els comentaris i conductes sexistes i masclistes, coneguts com a micromasclismes, tenen la intenció de perpetuar les desigualtats i els rols masculins i femenins. Aquestes actituds mereixen el teu rebuig. Encara que semblin inofensives, i sovint la persona no sigui conscient del greuge, contribueixen a normalitzar el maltractament i el menyspreu a les dones. Educar en igualtat és imprescindible per aconseguir que la nostra sigui una societat igualitària.

Slide Un 14,19% de nois i un 2,62% de noies pensen que els homes no han de plorar.

Cinc micromasclismes comuns a les relacions socials i laborals

Mansplaining

Un home incrèdul qüestiona el teu coneixement pel fet de ser dona i intenta “il·luminar” el teu discurs amb la seva saviesa.
Exemples:
Deixa que ho explicaré perquè tots ho puguin entendre.
D’on has tret aquesta informació? T’has documentat bé?

Gaslighting

Aquest concepte consisteix a fer creure a una dona, d’una manera molt subtil, que és boja.
Exemples:
Això són tonteries teves, sempre estàs igual.
No deu ser que t’ha de venir la regla? Estàs molt nerviosa.
Segur que les teves amigues t’estan inflant el cap.

Manterrupting

Interrupció innecessària del discurs per part d’un home a una dona.
Exemples:
El que la Marta vol dir és que…

Bropiating

Es tracta del moment en què tens una idea, l’apliques i un home s’emporta el mèrit de la iniciativa.

Manspreading

(Espatarrament masculí)
Es tracta d’una conducta postural que refereix a la pràctica d’alguns homes de seure amb les cames obertes al transport públic ocupant més d’un seient.

Això també és violència!

Segur que has sentit o viscut alguna d’aquestes situacions!

Distingir entre “senyora” i “senyoreta”, supeditant la dona al seu estat marital.
Homes que et diuen floretes, però només quan no vas en companyia masculina.
“Deixa’m a mi, que tu no en saps” o frases com aquesta, o: “surt, que jo ho faig més ràpidament” només contribueixen al fet que les dones continuem fent tasques que els homes haurien d’assumir com a pròpies. Dona, no donis per fet que el resultat sempre és la teva responsabilitat!
Utilitzar el silenci com a eina de control i domini i així decidir quan i com es parlarà d’un tema o quan finalitzarà una baralla de parella. Sovint va acompanyat de:“ets una histèrica!” o “n’estàs fent un gra massa!”. La creença basada en el tòpic que la dona és sentimental i impulsiva, i que no és capaç de raonar per ella mateixa.
Els lavabos públics en general tenen reservat l’espai de canvi de bolquers dins els lavabos destinats a les dones. Els homes encara que vulguin no poden realitzar aquestes tasques de cura per no tenir els espais habilitats correctament.
Als actes públics, en general, són comentades les indumentaries de les dones, no pas les dels homes: “Déu n’hi do, quin modelet!” i es fan crítiques molt dures a qui se surt de la norma. Per descomptat, ells poden anar còmodes, però elles han d’anar ajustades i amb talons.
Ets una dona coneguda, però el teu marit també. Quan parlen de certes dones famoses, si la seva parella també és coneguda ho mencionen, arribant a presentar-les com “la parella de” abans d’utilitzar qualsevol mèrit professional seu.
Les dones paguen menys a les discoteques. No es tracta de discriminació positiva, es tracta a les dones com a objectes i productes.
“Avui t’han deixat de mainadera” No és una mainadera, és el seu pare cuidant dels infants perquè és la seva responsabilitat compartida, i no perquè avui la seva dona estigués ocupada.
Comentar que una dona no s’ha fet la depilació, no va maquillada, ni pentinada, etc., atribuint el fet de cuidar la imatge física com a una responsabilitat únicament de les dones.
Regalem coses diferents als nens i a les nenes.
“Ets un faldilletes” Fer qualsevol cosa com una dona és un insult.
“Així no es comporta una senyoreta”
I tu encara no tens xicot? L’heteropatriarcat en tota la seva plenitud: les nenes han de pensar a trobar el seu príncep.
“Aquella és una feminazi” a les dones que expressenclarament que són feministes.

Què puc fer en cas de violència masclista?