Ciberviolència masclista

Violència de control i ciberassetjament a les dones mitjançant les tecnologies de la informació i la comunicació.

Posa-hi la lupa, identifica les principals manifestacions de ciberviolència masclista i no en deixis passar ni una!
L’arribada de les tecnologies de la comunicació (TIC) va suposar l’aparició d’un nou instrument pera la dominació dels homes sobre les dones. En el cas de la parella, en ser d’un nou mitjà de relació social també s’ha convertit en l’instrument per mitjà del qual l’home pot exercir violència psíquica i de control envers la dona.
S’ha produït una efervescència del concepte de l’amor romàntic, en el qual la gelosia i les actituds de controles perceben com socialment adequades.
Ha sorgit a escena un nou escenari de parella a distància on es pot patir violència masclista: les ciberrelacions.
D’altra banda, amb la sensació d’anonimat que ofereixen les xarxes socials, és l’escenari idoni on els maltractadors es desinhibeixen i on es poden cometre atemptats contra la intimitat, coaccions, amenaces i assetjament contra les dones o manifestacions masclistes en general.

Del 15.2% de dones que manifesten haver patit assetjament sexual al llarg de la seva vida, un 60% patien ciberviolència (stalking) amb freqüència setmanal o diària.
El 39.9% dels casos era per part d’un conegut.

Què és la violència de control mitjançant les TIC?

L’ús generalitzat d’internet com a instrument de relació fa que també sigui el lloc ordinari on exercir control sobre la víctima. La violència de control té molt a veure amb el fet de voler saber on és, què fa, amb qui parla o amb qui es relaciona en tot moment.

Quan es tracta d’una comunicadora social permanent es produeix una culpabilització constant de la víctima per part del maltractador.
Algunes pràctiques d’aquesttipus de violència mitjançant les TIC:
Accedir als comptes de correu electrònic de l’altra persona sense consentiment.
Controlar tota l’activitat de la dona en xarxes socials i/o en pàgines web.
Controlar el telèfon mòbil de la dona.
Demanar les contrasenyes
Sol·licitar la ubicació de les parelles

Del 15.2% de dones que manifesten haver patit assetjament sexual al llarg de la seva vida, un 60% patien ciberviolència (stalking) amb freqüència setmanal o diària.
El 39.9% dels casos era per part d’un conegut.

Què és el ciberassetjament?

El ciberassetjament engloba una sèrie d’actes produïts per part d’una persona envers una altra del sexe oposat fent ús de les noves tecnologies i totes les eines que proporciona internet, les xarxes socials, els fòrums, els jocs online, els xats… són espais molt comuns en els quals es dona aquest tipus de violència.

Aquest assetjament pot anar des de comentaris generals en contra del sexe oposat fins a atacs a persones en concret, atemptant contra la seva llibertat i intimitat. Les seqüeles són de caire psicològic preferentment, ja que les xarxes permeten el contacte i l’assetjament en la distància.
Algunes pràctiques d’aquest tipus de violència mitjançant les TIC:
Sexpreading: Difondre les fotos i/o vídeos amb contingut sexual d’una altra persona (sexting*) sense el seu consentiment.
Sexting: pràctica sexual que consisteix a enviar de manera consentida fotos o vídeos amb contingut sexual sobre si mateix/a a una altra persona.
Sextorsió: forma d’extorsió sexual en la qual una persona repxantatge o amenaces perquè envií una foto i/o vídeo d’ella mateixa amb contingut sexual.
Usurpar la identitat virtual de la dona.
Fer ús de les xarxes per enviar a la dona amenaces, insults, desqualificacions…
Assetjar la dona per les xarxes socials.

Consells per evitar la sextorsió i el sexpreading

Evita fer-te fotografies amb contingut sexual. Si no existeixen les fotos, no et poden extorquir amb elles.
No enviïs contingut sexual a desconeguts. Si és convenient tenir cura amb les persones conegudes, amb les desconegudes encara ho és més.
Cuida la teva imatge a internet. Recorda que la teva activitat deixa empremta i les imatges o vídeos compartits poden continuar a Internet indefinidament.
No cedeixis davant de cap xantatge. No accedeixis a cap petició, si acceptes la primera li dones força i mai no pararà d’extorquir-te.
Elimina malware. Assabenta’t que no tens cap programa maliciós instal·lat. Encara que tu no comparteixis el teu material poden espiar el teu ordinador i agafar-lo.
Canvia les teves contrasenyes. Canvia les contrasenyes regularment. És possible que provin d’accedir als teus comptes i perfils socials a la recerca de material per extorquir-te.
Cuida les teves relacions. Encara que a Internet sigui difícil, intenta identificar les relacions saludables, basades en la confiança i el respecte.
Evita imatges amb el teu rostre. Si practiques sexting, evita enviar fotos i vídeos on surti la teva cara o algun tret identificable (pigues, cicatrius, tatuatges, etc.)
Esborra el contingut sexual del teu mòbil. Els mòbils i els ordinadors poden ser robats o perduts i una tercera persona pot tenir accés a aquest tipus de contingut.

Què puc fer en cas de violència masclista?